Blogs<> News

Bijdragen aan de Sustainable Development Goals met Motopp

17 juli 2025 | 4 minuten leestijd

Bijdragen aan de Sustainable Development Goals met Motopp
Deel dit artikel

Auteurs
  • Dylan

    Dylan

    Allround Marketeer


De Sustainable Development Goals 

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s): mondiale doelstellingen om armoede te verminderen, ongelijkheid aan te pakken en duurzaamheid te bevorderen. Het doel? Een leefbare wereld in 2030 voor iedereen. 

Bij Motopp geloven we dat échte verandering begint bij kansen voor iedereen met de juiste motivatie. Daarom bouwen wij dagelijks aan een IT-sector waarin iedereen ongeacht gender, achtergrond of opleidingsroute de kans krijgt om zijn of haar talent te ontwikkelen. Wist je dat Motopp bijdraagt aan vier SDG’s: SDG 4, 5, 8 en 10

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs 

Het vierde Duurzame Ontwikkelingsdoel (SDG 4) richt zich op gelijke toegang tot kwalitatief goed onderwijs voor iedereen, ongeacht leeftijd of levensfase. Van peuters tot volwassenen – goed onderwijs, van basis- tot hoger onderwijs of een ander opleidingsprogramma en een leven lang leren, is essentieel voor persoonlijke groei en maatschappelijke participatie. 

Bij Motopp geloven we in gelijke kansen voor iedereen. Toch merken we dat statushouders en nieuwkomers hierin vaak obstakels ervaren. Hun eerder behaalde diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend, wat leidt tot achterstanden en gemiste kansen, terwijl deze mensen echt een groot potentieel hebben. 

Motopp doorbreekt deze barrières met een intensief opleidingsprogramma, waarin zowel technische vaardigheden als soft skills worden ontwikkelt. Denk aan praktijkgerichte trainingen, persoonlijke ontwikkeling en het versterken van zelfvertrouwen. We creëren een leeromgeving waarin groei centraal staat. Onze trainees – de Motoppers – leren niet alleen wát ze moeten doen, maar ook waarom en voor wie. Dat is cruciaal in de dynamische wereld van de IT. 

SDG 5: Gendergelijkheid 

De IT-sector is wereldwijd nog steeds sterk mannelijk gedomineerd: slechts 18% van de IT-professionals is vrouw. Bij Motopp zien we dit niet alleen als een probleem van representatie, maar als een signaal dat toegang tot kansen ongelijk verdeeld is. Wij geloven dat talent geen gender kent. 

Ongeacht waar je vandaan komt, wat je gender is of je culturele achtergrond, de kans krijgt om zich te ontwikkelen tot een succesvolle IT-professional. Met gerichte begeleiding, persoonlijke coaching en een leeromgeving stimuleren we groei, moedigen we het maken van fouten aan, en vieren we successen. Zo bouwen we actief mee aan een diverse en gelijkwaardige IT-sector. 

SDG 8: Waardig werk en economische groei 

Iedereen verdient werk dat recht doet aan zijn of haar potentieel. Toch blijven veel talenten onbenut. Vaak door onbewuste vooroordelen, een beperkt netwerk of gebrek aan gelijke kansen. 

Wij verbinden talenten, de Motoppers, met organisaties die openstaan voor vernieuwing, diversiteit en samenwerking. Door middel van intensieve training, persoonlijke ontwikkeling en betrokken partnerschappen creëren we duurzame matches met partnerorganisaties. Zo dragen onze Motoppers niet alleen bij aan economische groei en innovatie, maar ontvangen zij ook eerlijke kansen om zich professioneel te ontwikkelen en hun carrière op te bouwen in de Nederlandse arbeidsmarkt. 

SDG 10: Ongelijkheid verminderen 

In een multiculturele samenleving mag iemands naam, afkomst, huidskleur of accent nooit bepalend zijn voor de kansen die hij of zij krijgt. Toch zien we in de praktijk dat deze factoren nog steeds invloed hebben op toegang tot ontwikkeling en werk. 

Bij Motopp geloven we dat echte vooruitgang pas mogelijk is als iedereen gelijke kansen krijgt om mee te doen en bij te dragen. Daarom bouwen wij bruggen tussen talentvolle mensen met diverse achtergronden en organisaties die bereid zijn verder te kijken dan een naam en een CV.  

Wij zien diversiteit niet als een einddoel, maar als een essentiële krachtbron voor innovatie, veerkracht en groei. Die kracht werkt altijd twee kanten op: organisaties krijgen toegang tot nieuwe perspectieven en creativiteit, terwijl statushouders en nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond de kans krijgen om zich te ontwikkelen, impact te maken en economisch zelfstandig te zijn. Zo dragen wij concreet bij aan het verminderen van ongelijkheid en het bevorderen van een samenleving waarin ieders talent telt. 

Heb je vragen over ons IT-traineeship of wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.