Klantcases

Zilveren Kruis en Motopp.

10 februari 2023 | 4 minuten leestijd

Zilveren Kruis en Motopp.

Hans Lenting en Hans Voorthuijzen van Zilveren Kruis delen hun ervaringen met het werken met een Motopper.

Een Samenwerking Vol Drive (of andersom)

Motopper Mustafa begon dit jaar aan zijn werkervaringsplek bij Zilveren Kruis, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, als Mendix maker. Deze samenwerking ontstond nadat Motopp had voorgesteld om een van hun afgestudeerde en gecertificeerde developers bij Zilveren Kruis te plaatsen. Dit artikel beschrijft hoe Hans en Hans dit hebben ervaren.

Hans Voorthuijzen, die leiding geeft aan de afdeling Informatiemanagement Architectuur en Analyse bij Zilveren Kruis, vertelt dat diversiteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid belangrijk zijn voor hun organisatie. Hoewel ze initieel niet op zoek waren naar extra capaciteit, besloten ze toch de uitdaging aan te gaan om Mustafa in hun team op te nemen. De verantwoordelijke directeur had toen gezegd: ‘niet zeuren, maar gewoon doen.’ Het voorstel strookte met hun idealen als zorgverzekeraar en de betrokkenheid bij de maatschappij, wat de praktische bezwaren deed wegwuiven.

Mustafa werd uiteindelijk gekozen om bij Hans Lenting en zijn team van Mendix-collega’s te werken. Hans Lenting is een Mendix Business Engineer en samen ontwikkelen ze applicaties voor Zilveren Kruis. Mustafa’s motivatie en drive om te helpen en te leren vielen op en maakten hem tot een waardevolle aanvulling.

Ik ging samen met Mustafa naar een Motopp bijeenkomst van de groep die na hem bij een opdrachtgever aan de slag gaan. Die drive om te willen helpen, iets terug te willen doen; dat zie je in heel die groep voorbijkomen; ze zijn enorm bezig met het goed willen doen.

— Hans Lenting

Voor Hans Lenting is die drive een doorslaggevende factor bij het aannemen van nieuwe medewerkers. ‘We hebben van tevoren gezegd dat, ook al is het een werkervaringsplek, we op dezelfde manier te werk gaan als met elk ander willekeurig collega,’ vertelt Hans. ‘Wat kan iemand, wat wil hij en welk werk hebben we liggen. En dan moet je iemand ook gewoon de kans geven, anders weet je niet waar zijn uitdagingen liggen.’ Het bleek een goede zet. Wanneer de motivatie overeenkomt met de geboden kansen, wordt een persoon in staat gesteld zich te ontplooien.

Mustafa’s zelfstandigheid viel op, en dat past goed bij het Mendix team. Zo nam hij de verantwoordelijkheid voor zijn eigen taaltraining Nederlands en toonde vastberadenheid om zich de taal eigen te maken, wat essentieel is voor effectieve communicatie in het team. ‘De communicatie is bij ons in het Nederlands. Als ik merk dat ik mezelf niet duidelijk kan maken, stap ik over naar het Engels. Verder moeten wij waakzaam zijn dat we in het Nederlands beginnen, want je bent snel geneigd om naar het Engels over te stappen. Dat is ook Mustafa’s grootste leerpunt van dit moment, om zichzelf goed verstaanbaar te maken,’ zegt Hans.

Het feit dat Mustafa een statushouder is, wordt binnen Zilveren Kruis niet als het belangrijkste aspect van zijn identiteit beschouwd. Ze beschouwen hem als een waardevol teamlid, ongeacht zijn achtergrond. “Zelf vragen we niet naar de reden dat hij zijn thuisland heeft verlaten, dat vinden we niet zo gepast.’ Dat een statushouder in het Mendix team werkt is niet iets wat we nodig vinden om apart te benoemen”, zegt Hans Voorthuijzen. Soms begint Mustafa er zelf wat over te vertellen. Dat ervaart Hans alleen maar als interessant, er is een hoop te leren van hoe het er elders aan toe gaat.

Voor Hans en Hans is de samenwerking met Motopp goed bevallen. ‘Het is dat we geen vacatures hebben nu, anders zouden wij zeker overwegen om Mustafa vast in dienst te nemen,’ zegt Hans Voorthuijzen. In de toekomt staan ze bij het Zilveren Kruis er dan ook voor open dit opnieuw te doen. ‘Als ik de ruimte krijg, zou ik liever een tweede werkervaringsplek voor een ander creëren, om op die manier meer mensen zoals Mustafa een goede entree op de arbeidsmarkt te geven.’ Dat de bedrijven goed bij elkaar passen, Zilveren kruis, Mendix en Motopp, maakte dit een mooie combinatie voor Hans. ‘Ik ben er ook wel trots op dat we dit doen met elkaar, dat je op deze manier een positieve bijdragen kan leveren aan de samenleving.’ Voor Hans is dat gevoel dat je met het bedrijf waar je voor werkt mensen verder kan helpen, kan laten groeien, belangrijk. ‘Het is net het randje dat een dag extra mooi maakt.’

De toekomst van Mustafa ziet er ook veelbelovend uit, met interesse van andere partijen die hem willen benaderen voor zijn Mendix-vaardigheden.

Ben je geïnspireerd over het verborgen talent van statushouders?

Wil je praten over de mogelijkheden?