Stories

Ablikim raakte gefascineerd met Mendix

28 juni 2022 | 3 minuten leestijd

Ablikim raakte gefascineerd met Mendix

Ablikim ziet zichzelf al zitten in die hoge torens van de Rabobank, in Utrecht. Ablikim wil kunnen zeggen dat hij hard aan het werk is, in plaats van een uitkering leeft. Maak kennis met Ablikim en zijn motivatie voor IT.

En toen kwam Motopp op z’n pad

Ablikim komt uit Oost-Turkestan, China en is nu 3 jaar in Nederland. Hij heeft altijd al interesse gehad in programmeren en al veel geleerd op het gebied van testautomatisering. Tijdens zijn werk raakte hij steeds meer geïnteresseerd in het bouwen van applicaties. Dus toen een vriend hem vertelde over Mendix, was Ablikims interesse gelijk gewekt. ‘’Ik was geïntrigeerd, en vanaf dat moment kwam Motopp in mijn leven.’’

‘’Toen ik naar Nederland kwam, had ik niets: geen familie, geen vrienden, geen taal.’’ Ik heb veel ups en downs in mijn leven gehad. Ik ben daardoor altijd druk bezig met nadenken over mijn toekomst en hoe het verder moet met mijn leven.’’ Door zijn zorgen kon hij in het begin weinig aandacht schenken aan Nederland als land. ‘’Ik was vooral druk met mijn situatie. Ik heb al 6 jaar geen contact met mijn vader, wegens de situatie in ons thuisland. Dat is erg zwaar.’’

Na een tijdje kon Ablikim toch meer om zich heen kijken. ‘’En ik werd al snel enthousiast van het land, vanwege zijn prachtige eindeloze grachten, rivieren en kleine sprookjeshuisjes en de aardige mensen. Wel een heel groot verschil met thuis is het weer; als het niet waait dan regent het wel hier!’’.

Ablikim vind het best moeilijk hoe er over je gedacht wordt als je een vluchteling bent.‘ Wanneer je contact zoekt met de Nederlandse bevolking, kun je zeker vragen verwachten zoals waar kom je vandaan, wat doe je hier? Dat is normaal. Maar je kunt je ongemakkelijk voelen met die vragen omdat je niet wilt zeggen: ik ben een vluchteling die niet werkt en een uitkering krijgt. Dankzij het Motopp traject kon ik die vragen vol vertrouwen beantwoorden, ja ik ben hard aan het werk en ik ben bezig met de beste in mijn vak te worden.’’ Ablikim werkt tegenwoordig als tester van applicaties dankzij Motopp.

Als mensen vragen waar je vandaan komt en wat je doet, wil ik niet antwoorden dat ik een vluchteling ben die van een uitkering leeft. Ik wil kunnen zeggen dat ik hard aan het werk ben, en druk bezig ben met de beste in mijn vak te worden. Dat doe ik nu.

– Ablikim

Voor Ablikim was het Motopp traject niet alleen maar goed voor ‘’het maken van prachtige apps,’’ maar vooral ook over hoe je kunt communiceren en samenwerken met teamgenoten. ‘’En de Nederlandse werkcultuur leren kennen, hoe je in Nederlandse bedrijven moet samenwerken en communiceren. Daardoor voel ik me goed voorbereid op een baan, klaar om een uitdaging aan te gaan en het werkveld te betreden.’’

‘’Ik zie mezelf als een positief, energiek persoon en een teamspeler. Ik wil altijd een dialoog met mijn team creëren om ervoor te zorgen dat er een geweldige chemie is. Ik ben een multifunctioneel teamlid, een snelle leerling en kan me goed aanpassen aan veranderende omstandigheden.’’ Voor de toekomst heeft Ablikim mooie dromen: ‘’Onlangs had ik een interview bij de Rabobank. Ik zie mezelf al zitten daar, in die grote torens in Utrecht.’’

Bekijk Ablikim’s video:

Ablikim ziet zichzelf al zitten daar, in die grote torens van de Rabobank.

Wil je statushouders zoals Ablikim een mooie werkplek aanbieden?