Stories

Eindelijk voel ik mij weer productief en actief.

5 september 2022 | 3 minuten leestijd

Eindelijk voel ik mij weer productief en actief.

Emel kwam in aanraking met het Motopp-traject. Interesse in IT had ze al, ze had al eens wat cursussen gevolgd. Motopp wakkerde haar motivatie aan, en gaf haar een kans om hierin verder te groeien. Emel vertelt hoe ze deze kans met beide handen vastpakte.

Emel vertelt over haar Motopp traject

Emel komt uit Turkije en is nu 3 jaar in Nederland. Ze werkte in Turkije als griffier, maar raakte haar baan kwijt in 2016 door omstandigheden. Ze begon zich daar erg slecht over te voelen, raakte in een dip en wist niet wat te doen.‘ Toen ik aankwam in Nederland kende ik niemand, ik kende de taal en de cultuur niet, wist niet hoe het bedrijfsleven hier werkte.’’

Emel was altijd al geïnteresseerd in computers en enthousiast over IT. ‘’Ik had een aantal online-cursussen gevolgd, over HTML, Python en CSS. Toen kwam ik erachter dat ik dit echt leuk vind, het past goed bij mij.’’ Ze liet haar casemanager bij Gemeente Amsterdam, die helpt met het zoeken naar een baan voor nieuwkomers, weten dat ze iets met ICT zoekt. ‘’Ze wees me op Motopp en zei dat het stond voor Motivation Opportunity. Nou dat maakte wel echt iets in mij los ja. Ik had de motivation en wilde deze opportunity krijgen. Ik houd van leren, ik vind het belangrijk om mijzelf te ontwikkelen en ik ben altijd bezig met nieuwe dingen leren.’’

Na haar opleiding bij Motopp had Emel gelijk 2 sollicitaties en ging aan de slag bij PSO Hub software. Ze voelt zich helemaal thuis met deze nieuwe baan. Als ze terugkijkt op deze periode erkent ze dat het niet makkelijk was. ‘’Als je hier aankomt in Nederland als nieuwkomer heb je geen netwerk, je kent niemand. Je bent alleen. Hoe moet je dan een baan of stage vinden? Hoe moet je weten dat er zoiets als Motopp bestaat?’’

Na deze moeilijke periode betekende deze baan erg veel voor Emel. 

Eindelijk voel ik me weer productief en actief. Nu kan ik verder, en een nieuw leven beginnen. Ik voel mij goed, ik ben gelukkig. Motopp gaf me een tweede kans in het leven. Daar ben ik heel dankbaar voor.

– Emel

Een baan hebben, productief zijn en goed in je vel zitten is erg belangrijk voor haar. ‘’Want als moeder en vrouw ben ik een voorbeeld voor mijn dochters. Wat ik doe, zal effect hebben op hoe zij zich in de toekomst zullen gedragen. Daarom is het belangrijk dat ik het goede voorbeeld geef.’’ Ook is veiligheid en vrijheid belangrijk voor Emel en haar gezin, daarom kwamen ze naar Nederland. 

Gevraagd naar de toekomst antwoord Emel dat ze vooral zichzelf nog verder wilt ontwikkelen. ‘’Ik wil mijzelf goed ontwikkelen in deze nieuwe baan, goed kunnen communiceren met mijn collega’s, de mensen leren kennen. En nu ben ik junior developer maar uiteindelijk wil ik senior mendix developer worden.’’

Emel voelt zich ondertussen thuis in Nederland. ‘’Nederlanders zijn altijd vriendelijk voor me geweest. Naast het werk, houd ik van wandelen met mijn gezin in de natuur. Ik kook heel graag, maar dan wel Turks.’’

Bekijk Emel’s video:

Emel laat zien hoe belangrijk het is om op het goede spoor te worden gezet door de gemeente.

Wil je meer weten over wat Motopp voor statushouders kan betekenen?