Stories

In Syrië had hij een eigen computerwinkel.

28 februari 2022 | 3 minuten leestijd

In Syrië had hij een eigen computerwinkel.

Eenmaal in Nederland, ging Hosam meteen Nederlands leren en deed allerlei trainingen en projecten maar kwam maar niet aan werk. En toen kwam Motopp op z’n pad. Hosam vertelt over hoe Motopp hem coachte om alsnog een baan in de IT te vinden.

In Nederland mistte hij de diploma’s om in de IT te werken

Hosam komt uit Syrië en woont nu 6,5 jaar in Nederland. ‘In het begin was het natuurlijk moeilijk. Een nieuwe gemeenschap, nieuw land, andere manier van dingen doen,’ vertelt Hosam over toen hij net in Nederland was.

‘Maar het is hier veilig, er zijn aardige mensen. Ik heb nooit met niemand problemen. En de overheid vangt vluchtelingen op en de gemeente helpt je met een leven starten.’ Uit Syrië mist Hosam voornamelijk zijn familie. ‘Syrisch eten en zulke dingen is hier gewoon verkrijgbaar. Maar veel van mijn familie, mijn ouders en zus, zitten nog daar.’

Toen Hosam in Nederland kwam begon hij eerst met Nederlands leren en ging daarna op zoek naar een betaalde baan in de IT. ‘Dat was niet zo makkelijk. In mijn land kun je in veel sectoren werken zonder certificaat. Hier in Nederland heb je overal een opleiding voor nodig.’ Hosam had zelf een hardware winkel in Syrië, waar hij zaken zoals computers verkocht. ‘Toen ik naar Nederland kwam zou ik dan een MBO-opleiding van 4 jaar moeten doen om in de IT-software te kunnen werken. Dus zocht ik naar een andere manier.’ Hosam deed een hoop projecten en trainingen, maar die leidde niet tot een baan. ‘Soms was het omdat ik niet genoeg Nederlands sprak, soms was het omdat ik niet de goede begeleiding kreeg.

Toen kwam Hosam bij Motopp terecht. ‘Ze gaven me de ruimte om te laten zien wat ik kan, om in de softwareontwikkelingssector te stappen, me daarbij te begeleiden. Motopp was een hele goede coach voor mij.’

Ik doe in Nederland waarvan ik droomde, een betaalde baan en stabiel, veilig leven leiden.

– Hosam

Sinds 2 maanden werkt Hosam nu in vaste dienst bij PostNL, nadat hij er eerst met Motopp als trainee werkte. ‘Dat was een grote verandering, toen ik de baan kreeg. Je voelt je meer dat je iets toevoegt aan de maatschappij hier. Door zelf een baan te hebben, ben ik niet meer afhankelijk van de hulp van anderen. Nu kan ik mijzelf en anderen helpen.’

‘Voor de toekomst weet ik het nog niet. Ik wil mijzelf door blijven ontwikkelen in Mendix en de IT-sector. Naast het werk breng ik heel veel tijd door met mijn familie. Vroeger deed ik veel aan sport, voetbal. Maar nu ben ik meestal bezig met mijn vrouw en 3 kinderen.’

Bekijk Hosam’s video:

Voor Hosam was een baan een kans om een stabiel en veilig leven te leiden.

Heb je onvervulde vacatures en zie je ook de potentie van onbenut talent?