Stories

Met zijn doorzettingsvermogen ziet de toekomst van Behruz er hoopvol uit!

8 januari 2022 | 4 minuten leestijd

Met zijn doorzettingsvermogen ziet de toekomst van Behruz er hoopvol uit!

Voor Behruz is het sinds zijn 18e niet meer mogelijk om terug te keren naar zijn thuisland Tajikistan. Zijn doorzettingsvermogen heeft hem er niet van weerhouden om zich te ontwikkelen op het gebied van IT. Hoe Behruz zijn toekomst voor zich ziet, lees je in zijn verhaal.

Mijn carriereswitch was niet makkelijk, maar dankzij de ondersteuning van Motopp is het gelukt. Nu heb ik de baan die ik graag wilde en ben ik blij met wat ik doe.

-Behruz

Eind 2017 kwam Behruz (30) in Nederland wonen. Al sinds zijn 18e is hij niet meer in zijn thuisland Tajikistan geweest. Na de middelbare school kon hij door een studiebeurs in Oekraïne computer science studeren. Vervolgens woonde hij 6 jaar in Dubai, waar hij in sales werkte, onder ander in onroerend goed. Doordat terugkeren naar Tajikistan niet mogelijk was voor hem, kan je Behruz nu in Amsterdam vinden, wandelend over de grachten. ‘Dat is een van mijn favoriete dingen om te doen, ik kan hier eindeloos wandelen. De architectuur in Nederland vind ik prachtig, ik heb al veel steden bezocht om het te bewonderen. Ik vind het leuk om nieuwe plekken te ontdekken.’ Reizen is dan ook een van zijn grote passies.

‘Ik ben tot nu toe in 30 landen geweest. Nieuwe plekken ontdekken of terugkeren naar plekken die je al kent vind ik leuk. Vooral het eten, de streetfood, proberen en musea bezoeken die iets over het land vertellen.’ Over de Hollandse cuisine is Behruz wat minder enthousiast ‘Niet mijn smaak. Frietjes, want ja wie houdt er niet van frietjes, en stamppot. Maar het eten van mijn thuisland is toch veel smaakvoller!’ Naast het eten mist Behruz zijn familie en vrienden, maar ook de Tadzjiekse bruiloften, beroemd voor hun langdurige en extravagante feesten.

Nu reizen tijdens de pandemie lastig is, heeft Behruz nog een hobby ontdekt: schilderen. ‘Ik herinnerde me dat ik dat op school deed. Dus ik kocht de materialen en ben begonnen. Mijn vrienden vinden het in ieder geval mooi. Het is erg rustgevend voor me. Wanneer ik abstract of landschappen schilder, zoals bergen of het wisselen van de seizoenen, denk ik helemaal nergens aan.’

Met zijn sterke communicatie skills en vermogen om snel te leren had Behruz in Nederland verschillende banen. Van verkoper voor Gucci in de Bijenkorf tot sales representative in de IT-sector. Zijn laatste baan verloor hij door de pandemie. Dat was het moment waarop hij besloot zijn carrière definitief om te gooien naar IT. ‘Vanwege mijn vroegere studie en interesse, de pandemie en de kansen in deze markt in Nederland was dit de juist beslissing.’ Behruz begon zichzelf HTML, Javascript en CSS te leren. 

Ik vond het altijd al leuk om zelf websites te bouwen. Ik heb een analytische geest, kan logisch denken, dit paste beter bij mij.

– Behruz

Toen zag Behruz dat Motopp een traject voor nieuwkomers heeft. Hij deed mee aan de bootcamp en in juni 2021 begon hij aan het 6 maanden durende traject. Op 30 november was hij afgestudeerd. Nog geen 2 weken later kon Behruz aan de slag bij het wereldwijde kledingbedrijf PvH. De carrière switch en het aanleren van nieuwe vaardigheden was de grootste uitdaging in Nederland voor hem. ‘Door mijn lange achtergrond in sales was het best moeilijk om dat te doen. Maar met de hulp van Motopp, die me daarin ondersteunde, lukte het.’

Voor de toekomst wil Behruz zich helemaal storten op Mendix, en zijn expertise nog verder verdiepen. Op een dag zou hij graag een team van Mendix makers willen leiden. Ook al was het niet makkelijk, Behruz is er door zijn doorzettingsvermogen in geslaagd om de baan te krijgen die hij wilde.

“In Nederland is de vrijheid om alles te kunnen doen wat je wilt, te kunnen worden wie je wilt zien. Hier zijn alle kansen. Zolang je de passie en motivatie hebt, lukt het je. Daarom raad ik nieuwkomers met eenzelfde soort situatie aan om naar Motopp te gaan!”

Bekijk Behruz’s video:

Ben je geïnspireerd door Behruz’s verhaal en de verborgen potentie van statushouders?

Wil je met ons sparren over de mogelijkheden?