Stories

“Veel ervaring met computers, maar nooit de kans gekregen.”

29 september 2022 | 3 minuten leestijd

“Veel ervaring met computers, maar nooit de kans gekregen.”

De verhalen van Motoppers zijn onze drijfveer om kansen te bieden aan statushouders, en zo het arbeidstekort in Nederland een beetje op te lossen. Horen hoe zij de toekomst zien, het traject bij Motopp hebben ervaren, schept begrip en vertrouwen. Ontmoet Hikmet!

Maak kennis met Hikmet

Hikmet komt uit Turkije en woont nu 2 jaar in Nederland. Hij groeide op met veel interesse in computers, maar had nog niet eerder de kans gekregen om op professioneel vlak er iets mee te doen. ‘’Dus Motopp was een mooie kans voor mij daarvoor. Ik kon daarmee een nieuwe carrière starten.’’ Na het doorlopen van de training bij Motopp kon Hikmet aan de slag bij Mendix. ‘’Ik ben erg blij met deze baan, het is een belangrijke kans voor mij om te groeien en mezelf te ontwikkelen. Ik had nog niet veel werkervaring en dat kan ik nu opdoen.’’

In het begin moest Hikmet best wel even acclimatiseren in zijn nieuwe leefomgeving. ‘’Psychisch was ik niet in een goede staat, daardoor kon ik bijvoorbeeld niet veel socializen. Ik vind het jammer dat ik daardoor niet veel mogelijkheden gehad heb om betrokken te raken in de Nederlandse maatschappij. Ik ben een sociaal en vrolijk persoon, ik vrolijk ook graag anderen op. Maar ik moet mezelf wel eerst op mijn plek voelen voordat ik dat kan doen.’’

Het is erg belangrijk om betrokken te zijn bij de samenleving. Als je alleen bent, is dat niet goed voor je mentale gezondheid. Zonder maatschappelijke betrokkenheid creëer je een eigen ruimte die niks met Nederland te maken heeft.

– Hikmet

Gelukkig heeft Hikmet bij Motopp veel mensen ontmoet en voelt zich met zijn nieuwe baan meer betrokken bij de maatschappij. ‘Als je alleen maar thuis blijft en de mensen ziet die je altijd ziet., wordt je geen onderdeel van de samenleving.’ Hikmet is ervan overtuigd dat om de essentie van een samenleving en het land te begrijpen, ‘’Je de mensen moet ontmoeten, met ze bevriend moet raken. Daar ben ik nu veel mee bezig.’’

Hikmet heeft nog veel plannen voor de toekomst. ‘’Als ik veel ervaring en expertise heb opgedaan, wil ik ooit mijn eigen bedrijf beginnen en dit samen met gelijkgestemden doen.’’

‘’Nu ik met deze baan een nieuw pad ben gaan bewandelen, zie ik eindeloze mogelijkheden, zolang ik ze maar achterna ren.’’

Bekijk de video van Hikmet:

Ben je statushouder en heb je affiniteit met IT, net als Hikmet?

Als developer worden jouw droombaan is, kijk dan snel verder!