Stories

Wanneer je een baan hebt, dan voel je je pas thuis.

13 september 2022 | 2 minuten leestijd

Wanneer je een baan hebt, dan voel je je pas thuis.

Dat onze Motoppers gedreven zijn, blijkt uit de verhalen die zij zelf vertellen. Je thuisland verlaten is geen gemakkelijke keuze. Een baan geeft eigenwaarde en zorgt dat je je thuis kunt voelen. Maak kennis met Ferhat.

Motopper Ferhat vertelt

“Het is niet makkelijk om vluchteling te zijn, niemand wilt zijn huis verlaten. Wanneer je een baan hebt, een normaal leven en met de mensen om je heen kan communiceren, dan voel je je pas thuis.”

Ferhat komt uit Turkije en was een leraar in wetenschap, waarvoor hij een tijdlang les gaf in Turkije en Thailand. ‘’Toen ik aankwam dacht ik dat ik wel snel een baan zou vinden, vanwege mijn CV en werkervaring. Maar dit lukte niet.’’ Ferhat wilde aan de slag als leraar en solliciteerde bij (internationale) scholen. ‘’Maar soms reageerden ze niet eens. Ik kwam erachter dat er een andere realiteit en regels gelden in Nederland, waar ik mij aan moest aanpassen. In Nederland is het erg belangrijk om een netwerk te hebben om een baan te vinden.’’

Ferhat hoopte een plek te vinden waar hij nieuwe dingen kon leren, nieuwe mensen ontmoeten en een netwerk opbouwen. ‘Dit vond ik bij Motopp. Daardoor heb ik snel een baan gevonden.’’ Nu werkt Ferhat bij Zilveren Kruis. ‘’Ik en mijn familie waren zo blij toen ik deze baan kreeg. Het zorgde voor meer motivatie om mezelf nog meer te ontwikkelen, nog meer te leren. Daarnaast is een baan ook zo’n belangrijk onderdeel van mijn integratie in Nederland.’’

Langzaamaan begint Ferhat zich steeds meer thuis te voelen hier. ‘Ik mis Istanbul wel, de stad waar ik woonde. En daar heb ik alle belangrijke dingen in mijn leven meegemaakt, die mij gevormd hebben. De meeste van mijn herinneringen liggen daar.’

Wanneer je naar je werk gaat en weer thuis komt, een normaal leven net als anderen leidt, dan voel je je pas minder als een vreemdeling. Als met de mensen om je heen kan communiceren, dan voel je je pas thuis. Nu probeer ik Nederland mijn thuis te maken en ik kan wel zeggen dat dat begint te lukken.

-Ferhat

Bekijk Ferhat’s video:

Ook interesse om een gemotiveerde Motopper een kans te bieden?


Een baan is een net als voor Ferhat een belangrijk onderdeel van integratie.