Blogs

Wat Brengen Statushouders Ons?

29 oktober 2022 | 4 minuten leestijd

Wat Brengen Statushouders Ons?

Motopp koestert de overtuiging dat integratie een tweerichtingsproces is. Lees de verhalen van onze Motoppers.

Een Verhaal van Samenwerking, Groei en Inspiratie in 2023

De wereld is een smelkroes van allerlei culturen en ideeën. Motopp koestert de overtuiging dat integratie een tweerichtingsproces is dat we samen moeten omarmen. Motopp gelooft sterk dat nieuwkomers, vooral statushouders, een waardevolle bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving dankzij de inbreng en uitwisseling van nieuwe ideeën, denkwijzen en gebruiken. <intro pagina>

Hoe hebben de medewerkers van Motopp de ontmoeting met statushouders ervaren? Laten we het hen vragen.

Merijn
Merijn, mede-oprichter van Motopp, begon de organisatie vanuit de overtuiging dat intelligentie gelijkmatig over de hele wereld verspreid is. Hij gelooft dat nieuwkomers niet alleen hun eigen ervaringen en talenten meebrengen, maar ook een potentieel transformerende kracht voor Nederland kunnen zijn.

Bekijk Merijn’s video:

Magnus
Magnus, partnership developer bij Motopp, benadrukt het belang van gezamenlijke doelen bereiken. Hij ziet elke succesvolle plaatsing als een gedeelde overwinning, en de positieve energie die dit met zich meebrengt, is aanstekelijk. Hij bewondert vooral de vastberadenheid en motivatie van de statushouders, die met enthousiasme en toewijding overuren maken om hun doelen te verwezenlijken in Nederland. Hij beschrijft hun positieve levensinstelling als bewonderenswaardig en inspirerend.

Bekijk Magnus’ video:

Dave
Dave, People Development Manager bij Motopp, deelt zijn persoonlijke reis van het oprichten van een stichting om kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken, tot zijn huidige rol bij Motopp. Voor Dave draait zijn werk om het echt verschil maken voor anderen, met name statushouders, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Zijn betrokkenheid begon na zijn studie bestuurskunde, toen hij een stichting opzette die gratis bijles gaf aan kinderen die zich geen bijles konden veroorloven. Toen hij hoorde van Motopp, zag hij een kans om zijn streven naar het verbeteren van kansenongelijkheid te verbinden met zijn ervaring in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken.

Dave’s rol als People Development Manager omvat jobcoaching en werving en selectie. Hij en zijn team begeleiden de trainees tijdens hun opleiding en helpen hen bij het oplossen van allerlei uitdagingen, zowel op het werk als in hun persoonlijke leven.

Tijdens deze coachingstrajecten bouwt Dave sterke banden op met de trainees en leert hij hen persoonlijk kennen. Hij beschrijft hen als intelligente, enthousiaste en gemotiveerde individuen met een sterke wil om werk op hun eigen niveau te vinden.

Maar het is niet alleen Dave die leert; de statushouders leren hem ook veel. Het vermogen om zich in te leven in de situaties van anderen en te zien hoe sommigen ondanks ernstige uitdagingen gemotiveerd blijven om hun leven op te bouwen, inspireert hem. Dave is van mening dat het tijd is om vooroordelen over nieuwkomers opzij te zetten en hen meer kansen te bieden.

Een van de meest gedenkwaardige momenten in zijn werk was de persoonlijke coaching van een statushouder die diep dankbaar was voor de hulp bij het opbouwen van zijn leven in Nederland. Deze voldoening en de mogelijkheid om echt het verschil te maken voor anderen drijven Dave in zijn werk.

Bekijk Dave’s video:

En hoe ervaren statushouders de ontmoeting met Motopp?
Omgekeerd levert Motopp wat op voor statushouders. Ablikim, een statushouder uit Oost-Turkestan, China, had een droom: zijn passie voor programmeren volgen. Toen hij over Motopp hoorde, zag hij een kans om deze droom te verwezenlijken. Hij benadrukt dat het Motopp-traject niet alleen draaide om het ontwikkelen van apps, maar ook om het leren communiceren en samenwerken in de Nederlandse werkcultuur.

Ablikim beschouwt zichzelf als een positief en energiek persoon, en hij gelooft sterk in de kracht van dialoog en samenwerking. Het Motopp-traject heeft hem geholpen met vertrouwen te reageren op vragen over zijn achtergrond en doelen, zonder angst om te zeggen dat hij een vluchteling is. Tegenwoordig werkt hij als tester van applicaties in de IT.

Bekijk Ablikim’s video:

In de verhalen van Merijn, Magnus, Dave en Ablikim zien we de kracht van samenwerking, de voldoening van het maken van een verschil en de verwezenlijking van dromen. Wat statushouders ons brengen, is een les in veerkracht, motivatie en diversiteit. Het Motopp-team blijft zich inzetten om statushouders kansen te bieden en de Nederlandse maatschappij te verrijken met hun talent en ervaring. Dit inspirerende verhaal herinnert ons eraan dat samenwerking en inclusie de sleutels zijn tot een betere toekomst.

Iedere dag is het een voldoening om iemands eigenwaarde te zien groeien.

Bij Motopp geven we gemotiveerde statushouders de begeleiding die nodig is.