Stories

Wat er ook gebeurt, ik kom er wel uit.

18 augustus 2022 | 3 minuten leestijd

Wat er ook gebeurt, ik kom er wel uit.

Eenmaal in Nederland, kwam Alexander niet aan een baan in zijn vakgebied, en belandde in een koekjesfabriek. Uiteindelijk hielp de stap naar Motopp hem uit een geestdodende omgeving, en doet hij iets waar hij echt enthousiast van wordt. Ontmoet Alexander!

Een opleiding zette Alexander weer in zijn kracht

Alexander komt uit Zuid-Afrika en is nu zo’n negen maanden in Nederland. In Zuid-Afrika werkte hij als freelancer in de filmindustrie, waar Alexander sounddesign deed en muziek componeerde voor multimediaproducties. ’’Toen ik in Nederland aankwam, kon ik daar geen werk in vinden. Ik had een paar sollicitatiegesprekken, maar die gingen niet goed. Ik wist niet zo goed hoe dit allemaal in Nederland werkte.’’

Toen kwam Alexander terecht in een fabriek. Zijn werk bestond uit koekjes in een machine te voeren die ze vervolgens zou inpakken: geestdodend werk. ‘’Ik denk dat de moeite die het kost om een baan te vinden, de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan, dat je daarvan behoorlijk in de put kan zitten. Als je dan eindelijk een baan vindt is het iets goeds, ook al is het misschien niet de baan die je wilt, zoals werken in een fabriek.’’ Maar het liefst wilt hij werk doen wat bij zijn interesses en vaardigheden past.

Voor Alexander was het moeilijk om een baan te vinden wegens de taalbarrière en de andere cultuur. ‘’Ook al heb ik Nederlandse familie, ik was niet helemaal voorbereid op hoe het hier zou zijn.’’ Uiteindelijk is Alexander de Nederlandse werkcultuur gaan verkiezen boven die in Zuid-Afrika. ‘’Hier kan je ook nog een persoonlijk leven hebben naast werk.’’

Hij is blij dat hij Motopp al snel na zijn aankomst in Nederland tegenkwam. ‘’Als je niet iemand hebt die je kan helpen, dan wordt het heel moeilijk om in Nederland aan de slag te gaan. Motopp heeft me geholpen om te leren hoe ik de dingen in Nederland moet doen, hoe ik een baan kan vinden. Voordat ik bij Motopp kwam had ik in een paar maanden tijd maar twee sollicitaties gehad. Met Motopp had ik na twee weken al twee sollicitaties.’’

Dat leidde tot een baan bij MXBlue. ‘’Ik houd van de uitdagingen in het werk, met apps bouwen en alles eromheen. Het werken met Mendix is erg leuk: logische problemen hebben die je moet proberen op te lossen. Het is zoveel beter dan een beetje gedachteloos achter een lopende band staan.’’

Het voelt goed om mijn opleiding daadwerkelijk te gebruiken, het zet je in je kracht. Alle uitdagingen in het werk ga ik nu met veel enthousiasme en plezier tegemoet.

-Alexander

Het gene wat Alexander het meest mist uit Zuid-Afrika is de braai: een Zuid-Afrikaanse barbecue maar ook een sociale gelegenheid. ‘’Ik zou het hier vaker doen, maar het regent te vaak.’ Een dubbele identiteit, Zuid-Afrikaans en Nederlands, hebben is niet zo makkelijk.‘ In Zuid-Afrika voelde ik me nooit echt thuis. Ik denk ook niet dat ik me ooit thuis zal voelen in Nederland, vanwege die dualiteit. Ik weet niet wat het met mijn identiteit doet, het is lastig.’’

Volgens Alexander heeft zijn vermogen tot flexibiliteit hem sterk geholpen om zijn weg te vinden hier. ‘’Wat er ook gebeurt, ik kom er wel uit. Ik vind wel een manier.’’ Dit is een belangrijke mindset voor nieuwkomers, vertelt hij. ‘’Een van mijn sterke eigenschappen, is dat ik neig naar een positieve manier van denken, dat heeft mij veel geholpen.’’

Bekijk Alexander’s video:

Ben je geïnspireerd over het verborgen talent van statushouders?

Wil je mensen zoals Alexander een kans bieden?